Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen en Discriminatie.nl organiseren samen op 21 maart een lezing en workshop die in het teken staan van de strijd tegen discriminatie en racisme. 21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Deze dag is door de Verenigde Naties in 1960 uitgeroepen ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika.
De dag komt er als volgt uit te zien:
10:15 Inloop
10:30 Welkom door Discriminatie.nl Kennemerland
10:35 Opening door wethouder Marianne Steijn (Welzijn)
10:45 Lezing van Sinan Çankaya (duur 60 min)
11:45 Lunch (wordt verzorgd)
12:30 Workshop van Discriminatie.nl Kennemerland (duur 60 min)
14:30 Het Danspaleis
Lezing Ontelbare Identiteiten en Diversiteit & Inclusie door Sinan Çankaya
Veel organisaties en instituties willen ‘diversiteit’. Zelden wordt concreet gemaakt wat daarmee wordt bedoeld. In deze lezing vertelt Sinan, aan de hand van onderzoek binnen de politie en wetenschappelijke literatuur, hoe we kunnen nadenken over ‘diversiteit’ en ‘inclusie’. Wat werkt, wat niet? Diversiteit gaat niet over de mensen die er nog bij moeten horen, maar zij die er al zijn. Daarmee gaat het over macht: wie beslist, wie wordt er gehoord? En welke stemmen worden er gesmoord? Wat betekent dit, uiteindelijk, voor leiderschap?
Sinan Çankaya is cultureel antropoloog en schrijver. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie (Buiten veiliger dan binnen, 2011). Daarna deed hij onderzoek naar etnisch profileren (De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie, 2012). Momenteel werkt Çankaya als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, op de afdeling Bestuurskunde en Politicologie.
Workshop Impliciete Associaties door Discriminatie.nl Kennemerland
Hoe werken vooroordelen in je hoofd? Hoor je ‘Bassie’, dan denk je ‘Adriaan’. Hoor je ‘professor’, dan denk je bewust of onbewust aan ‘verstrooidheid’. Een impliciete associatie. Deze associaties beïnvloeden echter ook je handelen, of je dat nu wilt of niet. Hoe inclusief en divers ben jij zelf? Dat wordt helder na deze workshop met quizzen en beeldmateriaal.
Na de lezing en workshop kunt u aanschuiven bij Het Danspaleis, georganiseerd door de Regenboogbrigade. Samen dansen wij op het toneel van de Schouwburg om de dag af te sluiten.
Wij nodigen u uit voor de lezing en workshop op donderdag 21 maart vanaf 10:15 uur in Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen, Groeneweg 71 te IJmuiden. De toegang is dus gratis. Let op: beperkt aantal plaatsen beschikbaar, op=op. Mocht het reserveren van uw plek niet lukken, kunt u altijd een mail sturen naar info@stadsschouwburgvelsen.nl.
Zien wij u ook op de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie?
RESERVEER HIER UW GRATIS DEELNAME VOOR DE LEZING & WORKSHOP >>
Muziek is een magisch middel om mensen bij elkaar te brengen en ouderen in beweging te zetten. Een dansfeest voor ouderen waar jong en oud elkaar ontmoeten. Dansen breekt dwars door generaties, culturele achtergronden, rangen en standen, en seksuele en politieke voorkeuren. Muziek heeft de kracht om verhalen van toen op te roepen en biedt houvast voor ouderen in het nu.
Juist op de Internationale Dag tegen Discriminatie & Racisme tovert het Amsterdamse Danspaleis ons toneel om tot de grootste dansvloer van de regio. Op de dansvloer is iedereen gelijk!
21 MRT | 14:30 | BESTEL HIER UW KAARTEN >>